Domáci celozrnný chlebík

V minulom článku sme sa trocha rozpísali o kváskovaní , no dnes tu máme pre vás jednoduchý zdravý recept na kvasený chlebík, ktorý sa u našich domácich gurmánov celkom dobre osvedčil. 

Naša vylepšená google verzia

Čo potrebujeme

približne hrnček a pol vlažnej vody
1 lyžicu sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžicu rastlinného oleja
1 lyžicu octu
hrnček a pol hladkej, alebo špaldovej múky/ dávame hladkú
trocha menej ako hladkej,čiže jeden hrnček celozrnnej múky/ u nás osvedčená z tesca
1 lyžica soli
podľa chuti oriešky, semienka a bylinky

Ako na to

1. Vo veľkej mise zmiešame vodu, droždie a cukor. Voda nesmie byť horúca, skôr telesnej teploty, aby neznehodnotila droždie. Počkajte pár minút, kým neuvidíte, že droždie je aktívne a vytvára bubliny na povrchu, potom pridajte ocot a olej.

2. Pridávame hrnček po hrnčeku hladkú múku, medzi každým hrnčekom poriadne cesto premiešame. Potom pridávame celozrnnú múku a soľ, opäť postupne dôkladne miešame medzi každým pridaním. Toto cesto bude veľmi riedke, kašovité a lepivé. Pridáme semienka či orechy, čo doma nájdem. Môžete skúsiť aj bylinky, sušené paradajky, restovanú cibuľku. Presunieme cesto do formy. Malú klasickú chlebovú. Prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť okolo 30-40 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Predhrejte rúru na 185 ° C a dajte piecť približne na 45 min.

3. Potom chlebík vyklopíme na ďalší pekáč. Ide to celkom hladko. A tak ho ešte dopekáme 10-15 minút .

appetizer-avocado-bread-566566
foto: pexels

Chlebík je najlepší, keď trocha postojí. Úplne top je na druhý deň. Dobrú chuť. Do komentu dole nám nezabudnite napísať, ako sa vydaril ten váš.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte svoj komentár!
Prosím, sem napíšte svoje meno

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.