O vianočnom Štedráku známej moderátorky televízie Markíza Kvetky Horváthovej ste už iste počuli. Tento koláč ako sama vraví, má zo všetkých najradšej a pečie ho každé Vianoce. Recept má od svojej mamky a tá zasa od svojej. Takže v Kvetkinej rodine má tento výborný koláč na štedrovečernom stole zaslúžené miesto. Vyskúšajte ho tiež a určite si nájde miesto aj na tom vašom.

Štedrák
zdroj: Instagram/ Kvetka Horváthová

Čo potrebujete:

Cesto:

  • 800 g polohrubej múky
  • 1 vajce 1 kypriaci prášok
  • 1/2 l mlieka
  • 40 g droždia
  • 1 PL kryšt. cukru
  • 3 dcl oleja soľ

Plnky:

Plnka lekvárová : 250 g slivkového lekváru
Plnka maková : 200 g mletého maku 4 PL kryšt. cukru 20 g vanilk. cukru
Plnka orechová : 200 g mletých orechov 4PL kryšt. cukru 20 g vanilk. cukru
Plnka tvarohová : 500 g tvarohu 4 PL kryšt.cukru 20 g vanilk.cukru škoricový cukor
+na suché plnky 1 dcl mlieka s 2ČL práškového cukru na pokvapkanie

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru si spravte kvások… Cesto je pripravené na spracovanie vtedy, keď sa nelepí, takže podľa potreby po troške dosypte múku, aby jeho konzistencia bola dobrá na rozvaľkanie. Cesto nemusí kysnúť, dá sa s ním pracovať hneď! Rozdeľte ho na štyri časti, postupne rozvaľkať a na každý kus ide plnka. Ja dávam na prvý lekvár, potom mak, orech a na vrch tvaroh. Pečie sa pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre cca 25 minút. Dobrú chuť!!!

Text aj fotografie: Instagram/ Kvetka Horváthová

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte svoj komentár!
Prosím, sem napíšte svoje meno

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.