Nová kuchyňa? Ako sa pri jej návrhu nezblázniť

kuchyna

Zariadujete nový byt, alebo staviate svoj vysnívaný domček? Potom sa zaiste žiadna z vás nevyhne návrhu kuchyne. Na prvý pohľad príjemná robota, no v skutočnosti vie táto miestnosť pekne potrápiť. A nie len vašu peňaženku. Výsledok? Ten je často diametrálne odlišný od našej krásnej predstavy. Ako postupovať a na čo sa zamerať, aby to neskončilo katastrofou?

Kuchyňa je najfrekventovanejšia miestnosť v dome či v byte. Jej rozloha býva často obmedzená, no aj napriek tomu by mala obsahovať veľa komponentov na jej efektívne užívanie. Práve preto treba efektívne myslieť už v základoch jej návrhu. A tu robí veľa ľudí zbytočné chyby. Aké? Na to sme sa opýtali interiérového dizajnéra a projektanta Ing. Michala Hrušku z Hprojekty.sk, ktorý má s návrhom kuchýň bohaté skúsenosti. Najčastejšie chyby vznikajú už v prvotnom zlom naprojektovaní, ak sa jedná o novostavbu. Kedy si naprojektujú príliš veľkú, alebo naopak malú kuchyňu, ktorá je v nepomere. Potom majú problém buď ju zaplniť čo sa odrazí aj na cene, alebo naopak v malej vzniká málo úložného priestoru. Následkom toho začnú špekulovať a robiť kompromisy, ktoré sa odzrkadlia na dizajne a kuchyňa je vo výsledku neucelená, bez logického rozloženia”

kuchyna
Autor návrhu Ing. Michal Hruška Hprojekty.sk

NA ČO TREBA ZAMERAŤ POZORNOSŤ

1. Veľkosť

Pokiaľ ide o novostavbu, dbať treba teda na rozmer kuchyne. Zbytočne ju nerozťahovať, ani z nej naopak neukracovať. Najlepšie urobíte ak si kuchyňu detailnejšie navrhnete už pri projekte domu, aby ste vedeli ako umiestnite priečky a rozvody. Pri takomto postupe bude konečné zariaďovanie oveľa jednoduchšie a príjemnejšie.

2. Rozmiestnenie

Efektívna kuchyňa by mala mať aj efektívne rozloženie. Teda praktické. “Mala by mať logiku. Vyberiem z chladničky, naložím na tanier, dám do mikrovlnky, potom do drezu, z drezu do myčky, pri varnej doske potešia  hrnce, varechy a tak ďalej” dodáva Ing. Michal Hruška. Žena si teda najlepšie navrhne kuchyňu v tomto bode sama. Nabeháme sa dosť aj za deťmi. Načo sa naháňať ešte aj v kuchyni.

kuchyna
Autorom návrhu je Ing. Michal Hruška Hprojekty.sk

3. Povrchy

Pri povrchoch treba dbať nie len na estetickú stránku, ale tiež na následnú údržbu, ktorá vás určite neminie. Lesk je pekný, ale vyberajte radšej taký, ktorý je ľahko udržovateľný a nebudete ho leštiť celé dni. Tu treba zvážiť kvalitu povrchov a teda aj cenu. Radšej si priplatiť ako potom ľutovať. A to sa týka hlavne drezovej dosky. Tá je najpoužívanejšia a preto musí byť veľmi odolná.

drezova kuchyna
Drezová doska si v kuchyni užije najviac

4. Výška drezu, skriniek a mikrovlnnej rúry

Taký malý detail. Ale predsa sa nájdu “odborníci” ktorý svojej 150 cm vysokej manželke navrhnú drezovú dosku vo výške 900 cm. Štandard je približne 850 cm. To sa týka rovnako aj závesných kuchynských skriniek. Špičkovať pre kávové poháre, keď príde návšteva môže byť časom otravné. Vstavaná mikrovlnná rúra. Pri nej si treba dať tiež pozor. Polievka z taniera môže pri jej vysokom umiestnení často skončiť na vašej hlave.

5. Pomer cena kvalita

Tento bod sa týka komplexne celej kuchyne. Od spotrebičov cez výber povrchov, kovaní či organizačných systémov. Treba myslieť na to, že kuchyňa nám má dlhodobo slúžiť esteticky aj prakticky. Takže za málo peňazí určite nečakajte veľa muziky a lepšie si priplatiť na začiatku ako o pár rokov vymieňať celú rozpadajúcu sa kuchyňu. Najlepšie však urobíte ak túto prácu necháte na odborníkov, ktorí vám kuchyňu zariadia do najmenších detailov a máte hotovo.

Máte výber a návrh kuchyne šťastne za sebou? Pochváľte sa nám fotkami, skúsenosťami a radami do redakcie.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte svoj komentár!
Prosím, sem napíšte svoje meno

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.